måndag 6 mars 2017

Vete-miner - American Wheat Beer

För ganska precis ett år sedan bryggde jag en veteöl med avsikten att efterjäsa på frukt, närmare bestämt hallon och blåbär. Enligt mig var det den bästa brygden jag gjort, fram till dags dato, och fortfarande står det tre flaskor i kylen, som jag inte hittat tillfälle att inmundiga ännu.


Med denna öl varmt i minnet ville jag i år fortsätta experimenterandet med fruktiga tillsatser till veteöl. Nedan recept är tänkt att vara tämligen neutralt, för att låta frukten ta förarsätet när det väl kommer till att dricka den!

Totalt 10 L bryggdes, och tanken är att dela detta på åtminstone två delade efterjäsningar, varav en med den beprövade hallon/blåbärsmixen från förra året.

Den återstående delen av brygden ska få lagras på en oprövad fruktblandning, och vad denna kan tänkas vara är ännu ej spikat. Aprikos och persika är säkra smaker, och även mango skulle passa bra i den blandningen. Vattenmelon har jag även sett recept på, och varför inte ta ut svängarna med rabarber och jordgubb? Möjligheterna är många, och valet är inte ännu gjort!

___________________________________________

Namn: Vete-miner
BJCP Stil: 1 D American Wheat Beer
Bryggd: 2017-02-23

Specs

Volym
Koktid
IBU
SRM
Uppskattad OG
Uppskattad FG
ABV 
10 L 60 m 203.7 1.045 1.009 4.7 %
Faktisk 1.046 Ej färdigjäst -.- %

Malt & dyl

Sort
Mängd
%
Lovibond
Pilsner 1.35 kg 60  2
Vetemalt 0.9 kg 40  2

Mäskningstemperatur: 67℃

Humle

Sort
Mängd
Tid
Användning
AA %
Chinook 5 g 60 m Kok 13 
Saaz 5 g 5 m Kok 3.5 

Vattenkorrigering: Yellow Balanced Profile i Bru'n Water
Jäst: Safale US-05

Invigningen av min nya kastrull!

Det som legat överst på listan över uppgradering av utrustningen, har varit min kokkastrull på 9 liter. När Expo här i stan hade rea så passade jag på att köpa en 17 liters kastrull, så nu kan jag åtminstone fylla jäskärlen helt och hållet med ett kok!

Ett lätt recept att koka, och inga konstigheter hände under själva bryggningen. Jag funderar på att dokumentera upp min bryggrutin under nästa bryggning, för att kanske få lite tips om uppenbara saker som jag kunde förbättra!

Ölet har jäst i 11 dagar, och krausen har nu lagt sig helt, så mot helgen måste jag nog ha funderat färdigt på vad det ska bli för fruktsmak(er) i år!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar