Jag ville visa hur en typisk bryggning (om dessa nu finns) ser ut, och valde en ölsort som jag tycker symboliserar hembryggningen, en American Pale Ale. En sort som glänser även med en okomplicerat maltblandning, och där humlen ska få ta framsätet.
Då jag på inga vägar bryggt nog länge för att ha byggt upp ett bibliotek av tried and true recept, sökte jag runt bland den uppsjö av recept som finns på internet. För att verkligen försöka göra stilen rättvisa utgick jag från ett av recepten under BYO:s stilprofil av APA:n.
Receptet, Avant Garde APA, använde bl.a. humlena Columbus och Simcoe, vilket jag saknade hemma när det skulle bryggas, så jag bytte ut dessa mot Chinook och Citra. Receptet använde viennamalt, och vitt vetemalt, något som också saknades i skåpet, så vinnan byttes mot mer maris otter, och vetet byttes mot havregryn.
Det enda som därefter saknades var ett namn till denna brygd, och ett namn som anspelar på sitt arv, och även på ett av de bättre spelen som gjorts, är Hilda Garde!
... vilket också ger oss den fördelen att receptet, likt luftskeppet, kan återbyggas tre gånger till det bättre!
___________________________________________
Namn: | Hilda Garde |
BJCP Stil: | 18 B American Pale Ale |
Bryggd: | 2017-01-25 |
Specs
Volym
|
Koktid
|
IBU
|
SRM
|
Uppskattad OG
|
Uppskattad FG
|
ABV
|
---|---|---|---|---|---|---|
9 L | 60 m | 42 | 10 | 1.055 | 1.011 | 5.7 % |
Faktisk | 1.051 | 1.006 | 6.1 % |
Malt & dyl
Sort
|
Mängd
|
%
|
Lovibond
|
---|---|---|---|
Maris Otter Pale | 1.5 kg | 75 | 3 |
Cara 60 L | 200 g | 10 | 60 |
Strösocker | 200 g | 10 | - |
Havregryn | 100 g | 5 | 2 |
Mäskningstemperatur: 65℃
Vattenkorrigering: Pale Ale Profile i Bru'n Water
Humle
Sort
|
Mängd
|
Tid
|
Användning
|
AA %
|
---|---|---|---|---|
Amarillo | 10 g | 60 m | Kok | 8.0 |
Chinook | 5 g | 15 m | Kok | 13.0 |
Chinook | 5 g | 10 m | Kok | 13.0 |
Citra | 5 g | 5 m | Kok | 13.5 |
Amarillo | 10 g | 2 m | Kok | 8.0 |
Citra | 5 g | FO | Kok | 13.5 |
Vattenkorrigering: Pale Ale Profile i Bru'n Water
Jäst: Mangrove Jack's M44
Malten mäskades i 7.15 L vatten, vid 65℃, i 60 minuter. Mäsken tappades till en kastrull, och 3 L lakningsvatten värmt till 76<℃ tillsattes till mäskkärlet. Efter ett par minuter tappades detta till kastrullen, och värmen startades.
När vörten började koka tillsattes den första humlegivan i humlepåse, och tiduret startade. Humleschemat följdes därefter under kokets gång, irish moss tillsattes vid 15 minuter, och likaså ett halvt rör av utgången jäst som jästnäring. Sockret tillsattes även vid denna tid.
Efter 60 minuter gått, flyttades kastrullen till diskhon, och kallvatten samt is lades runt för att få ner temperaturen. Nån dag snart måste jag bygga mig en vörtkylare...
När vörten väl tagit sig ner till jästemperatur, tappades den över till jäskärlet, och fick sig en ordentlig omskakning för att syresättas.
Jästen tillsattes, efter att den återfuktats i kokat vatten. Jag fick en påse utgången jäst från BeerStudio, både torr- och flytande jäst, och däribland M44 från Mangove Jack's!
OG var ett par punkter lägre än planerat, men den låga mäskningstemperaturen, tillsammans med sockret, gjorde att ölet jäste ner ytterligare ett par punkter än väntat!
FG var stabilt på 1.006 från dag 10, och ställdes in i kylen för att klarna efter dag 12. Prima för att nå 2.5 volymenheter koldioxid tillsattes, och flaskorna fick stå i 3 veckor och kolsyras innan de ställdes in i kylen igen. Nedan ses en upptappad flaska efter 24 h i kylen!
Malten mäskades i 7.15 L vatten, vid 65℃, i 60 minuter. Mäsken tappades till en kastrull, och 3 L lakningsvatten värmt till 76<℃ tillsattes till mäskkärlet. Efter ett par minuter tappades detta till kastrullen, och värmen startades.
När vörten började koka tillsattes den första humlegivan i humlepåse, och tiduret startade. Humleschemat följdes därefter under kokets gång, irish moss tillsattes vid 15 minuter, och likaså ett halvt rör av utgången jäst som jästnäring. Sockret tillsattes även vid denna tid.
Efter 60 minuter gått, flyttades kastrullen till diskhon, och kallvatten samt is lades runt för att få ner temperaturen. Nån dag snart måste jag bygga mig en vörtkylare...
När vörten väl tagit sig ner till jästemperatur, tappades den över till jäskärlet, och fick sig en ordentlig omskakning för att syresättas.
Jästen tillsattes, efter att den återfuktats i kokat vatten. Jag fick en påse utgången jäst från BeerStudio, både torr- och flytande jäst, och däribland M44 från Mangove Jack's!
OG var ett par punkter lägre än planerat, men den låga mäskningstemperaturen, tillsammans med sockret, gjorde att ölet jäste ner ytterligare ett par punkter än väntat!
FG var stabilt på 1.006 från dag 10, och ställdes in i kylen för att klarna efter dag 12. Prima för att nå 2.5 volymenheter koldioxid tillsattes, och flaskorna fick stå i 3 veckor och kolsyras innan de ställdes in i kylen igen. Nedan ses en upptappad flaska efter 24 h i kylen!
Smarrig!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar