fredag 10 mars 2017

Husets blonda - Blonde Ale

För att parafrasera en stor artist, varför uppfinna hjulet igen?
Att brygga starka öl i all ära, men nu när ljuset har återkommit till de norra vidderna börjar man drömma sig bort till en kall öl på gröna gräsmattor. För att hålla ut en hel dag under solen så kan det vara en bra idé att inte konsumera för starka öl, vätskeintag är ju trots allt viktigt i värmen!

På jakt efter ett bra blond ale-recept att arbeta utifrån, och kanske lägga min personliga prägel på framöver, kunde jag inte motstå att ta en titt på tråden Blonde Ale Centennial Blonde (Simple 4% All Grain, 5 & 10 Gall). En receptpost med 526 sidor av bryggare som har testat receptet och fortsatt att brygga det om och om igen. Tråden skapades i slutet på 2007, och är fortfarande aktiv. Hur kan man motstå att inte testa ett sånt recept?

Det här är nog första gången sedan jag började brygga, och köpte färdiga ölsatser, som jag följer ett annat recept till punkt och pricka utan att göra lite små förändringar. Här vill jag verkligen testa detta superrecept innan jag ser om jag har något eget att tillägga!

Jag la en beställning på allt från MaltMagnus, för att försäkra mig om att ingredienserna iallafall är färska från butik, och inte har hunnit samla damm i mitt maltlager. Grejerna kom i början av veckan, och idag fick jag tid att brygga!

Jag har dokumenterat ner lite bilder från bryggets gång, som jag tänkte sammanfatta i en post om hur en bryggdag hos mig ser ut!
___________________________________________

Namn: Husets blonda
BJCP Stil: 18 A Blonde Ale
Bryggd: 2017-03-09

Specs

Volym
Koktid
IBU
SRM
Uppskattad OG
Uppskattad FG
ABV 
10 L 60 m 21.53.9 1.040 1.009 4.1 %
Faktisk 1.044 1.007 4.8 %

Malt & dyl

Sort
Mängd
%
Lovibond
Pale 2-row 1.55 kg 81.2  2
Carapils 140 g 7.3  1.8
Crystal 10L 110 g 5.8  10
Viennamalt 110 g 5.8  3

Mäskningstemperatur: 65℃

Humle

Sort
Mängd
Tid
Användning
AA %
Centennial 3 g 55 m Kok 10 
Centennial 3 g 35 m Kok 10 
Cascade 3 g 25 m Kok
Cascade 3 g 5 m Kok

Vattenkorrigering: Pale Ale Profile i Bru'n Water
Jäst: Danstar Nottingham

Två saker att ta med mig från denna bryggning:

  1. Jag vågar nog öka min uppskattade effektivitet till 75 % när jag brygger en öl med OG kring 1.040. Utifrån tidigare bryggningar så är 70 % för lågt för öl med lägre OG, medan det verkar stämma rätt bra för öl kring 1.045-1.050.
  2. Jag verkar underskatta maltets värmekapacitet. Trots ett förvärmt mäskningskärl landade temperaturen ca 1.5 grader under förväntat värde efter omröring. Detta fick kompenseras med lite kokande vatten för att nå 65℃.

En sammanställning av min bryggprocess utifrån denna bryggning kommer upp under helgen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar