Någonstans i bakhuvudet gnager en önskan att brygga mig runt zodiaken, utan några fler värderingar i det, men det vore ett roligt projekt att sätta en typisk öl för varje del av året som inramas av de olika stjärntecknen. Med lite vilja kan en öl som bryggs under kräftans del av året (21 juni - 21 juli) vara färdigjäst och kolsyrad lagom tills kräftpremiären, så denna kryddiga sasion kanske tar en av de tolv platserna i mitt ölhoroskop!
___________________________________________
Namn: | Kräftan |
BJCP Stil: | 25 B Saison |
Bryggd: | 2017-01-31 |
Specs
Volym
|
Koktid
|
IBU
|
SRM
|
Uppskattad OG
|
Uppskattad FG
|
ABV
|
---|---|---|---|---|---|---|
9 L | 60 m | 24.5 | 6 | 1.060 | 1.012 | 6.3 % |
Faktisk | 1.059 | 1.003 | 7.3 % |
Malt & dyl
Sort
|
Mängd
|
%
|
Lovibond
|
---|---|---|---|
Pilsner | 1.75 kg | 70 | 2 |
Vetemalt | 562.5 g | 22.5 | 2 |
Havregryn | 125 g | 5 | 2 |
Cara 60 L | 62.5 g | 2.5 | 60 |
Mäskningstemperatur: 65℃
Humle
Sort
|
Mängd
|
Tid
|
Användning
|
AA %
|
---|---|---|---|---|
Sorachi Ace | 5 g | 60 m | Kok | 10.1 |
Sorachi Ace | 5 g | 15 m | Kok | 10.1 |
Sorachi Ace | 5 g | 5 m | Kok | 10.1 |
Sorachi Ace | 5 g | FO | Kok | 10.1 |
Tillsatser
Sort
|
Mängd
|
Tid
|
---|---|---|
Svartpepparkorn, krossade | 5 g | 5 min |
Citronskal, rivet | 5 g | 5 min |
Strösocker | 125 g | 5 dagar |
Vattenkorrigering: Pale Ale Profile i Bru'n Water
Jäst: Danstar Belle Saison
Bryggningen av denna öl gick inte helt smärtfritt, med allt ifrån ingredienser som tog slut, en överskattad bryggeffektivitet, och en felberäknad vattenmängd. Men tillslut tog sig iallafall ölen till flaskan!
För att få rätt mängd mäsk till kokkärlet, behöver vattenmängden som gå till mäskkärlet beräknas, då en del vatten absorberas av kornet under mäskningen. För att beräkna detta, samt den mängd vatten som ska användas för lakning, har jag ett excelark med lite antaganden. Där får jag även fram vilken temperatur jag behöver värma vattnet till för att nå min önskade mäsktemperatur.
Ur detta lästa jag fel vattenmängd, vilket gjorde att mäsken hade en lite högre malt/mäskvatten-ratio. Detta fick jag korrigera med att den saknade vattenmängden tillsattes vid lakningen.
Jag hade räknat med en bryggeffektivitet på 75 %, högt räknat för en så pass hög OG kan man tycka i efterhand. Efter koket visade det sig att jag snarare låg kring 63 %, och därav tillkom en sockertillsats under primärjäsningen.
Ölet jäste på väl, och fick 20 dagar i jäskärlet, innan det ställdes in i kylen för att klarna upp. Efter en vecka i kylen, tappades ölen över till en kastrull, och prima för att nå 2.7 kolsyreenheter tillsattes, och ölen sattes därefter på flaska
Jäst: Danstar Belle Saison
Bryggningen av denna öl gick inte helt smärtfritt, med allt ifrån ingredienser som tog slut, en överskattad bryggeffektivitet, och en felberäknad vattenmängd. Men tillslut tog sig iallafall ölen till flaskan!
För att få rätt mängd mäsk till kokkärlet, behöver vattenmängden som gå till mäskkärlet beräknas, då en del vatten absorberas av kornet under mäskningen. För att beräkna detta, samt den mängd vatten som ska användas för lakning, har jag ett excelark med lite antaganden. Där får jag även fram vilken temperatur jag behöver värma vattnet till för att nå min önskade mäsktemperatur.
Ur detta lästa jag fel vattenmängd, vilket gjorde att mäsken hade en lite högre malt/mäskvatten-ratio. Detta fick jag korrigera med att den saknade vattenmängden tillsattes vid lakningen.
Jag hade räknat med en bryggeffektivitet på 75 %, högt räknat för en så pass hög OG kan man tycka i efterhand. Efter koket visade det sig att jag snarare låg kring 63 %, och därav tillkom en sockertillsats under primärjäsningen.
Ölet jäste på väl, och fick 20 dagar i jäskärlet, innan det ställdes in i kylen för att klarna upp. Efter en vecka i kylen, tappades ölen över till en kastrull, och prima för att nå 2.7 kolsyreenheter tillsattes, och ölen sattes därefter på flaska
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar