torsdag 2 mars 2017

Kräftan - Saison

Sorachi Ace har varit en humle som lockat mig länge. En amerikansk humlesort utvecklad i Japan, som ska tillföra mycket citruskaraktär, men även kryddighet som drar åt dillhållet. Just den sista egenskapen tycker jag låter som ett spännande komplement till en saisonjäst, som också kan trycka ut kryddiga estrar. Tillsammans med lite ytterligare citrusmak från rivet skal av citron, tänkte jag att detta kunde bli en öl som passar väl till höstens kräftskivor!

Någonstans i bakhuvudet gnager en önskan att brygga mig runt zodiaken, utan några fler värderingar i det, men det vore ett roligt projekt att sätta en typisk öl för varje del av året som inramas av de olika stjärntecknen. Med lite vilja kan en öl som bryggs under kräftans del av året (21 juni - 21 juli) vara färdigjäst och kolsyrad lagom tills kräftpremiären, så denna kryddiga sasion kanske tar en av de tolv platserna i mitt ölhoroskop!


___________________________________________

Namn: Kräftan
BJCP Stil: 25 B Saison
Bryggd: 2017-01-31

Specs

Volym
Koktid
IBU
SRM
Uppskattad OG
Uppskattad FG
ABV 
9 L 60 m 24.56 1.060 1.012 6.3 %
Faktisk 1.059 1.003 7.3 %

Malt & dyl

Sort
Mängd
%
Lovibond
Pilsner 1.75 kg 70  2
Vetemalt 562.5 g 22.5  2
Havregryn 125 g 2
Cara 60 L 62.5 g 2.5  60

Mäskningstemperatur: 65℃


Humle

Sort
Mängd
Tid
Användning
AA %
Sorachi Ace 5 g 60 m Kok 10.1 
Sorachi Ace 5 g 15 m Kok 10.1 
Sorachi Ace 5 g 5 m Kok 10.1 
Sorachi Ace 5 g FO Kok 10.1 

Tillsatser

Sort
Mängd
Tid
Svartpepparkorn, krossade 5 g 5 min
Citronskal, rivet 5 g 5 min
Strösocker 125 g 5 dagar

Vattenkorrigering: Pale Ale Profile i Bru'n Water
Jäst: Danstar Belle Saison


Bryggningen av denna öl gick inte helt smärtfritt, med allt ifrån ingredienser som tog slut, en överskattad bryggeffektivitet, och en felberäknad vattenmängd. Men tillslut tog sig iallafall ölen till flaskan!

För att få rätt mängd mäsk till kokkärlet, behöver vattenmängden som gå till mäskkärlet beräknas, då en del vatten absorberas av kornet under mäskningen. För att beräkna detta, samt den mängd vatten som ska användas för lakning, har jag ett excelark med lite antaganden. Där får jag även fram vilken temperatur jag behöver värma vattnet till för att nå min önskade mäsktemperatur.
Ur detta lästa jag fel vattenmängd, vilket gjorde att mäsken hade en lite högre malt/mäskvatten-ratio. Detta fick jag korrigera med att den saknade vattenmängden tillsattes vid lakningen.

Jag hade räknat med en bryggeffektivitet på 75 %, högt räknat för en så pass hög OG kan man tycka i efterhand. Efter koket visade det sig att jag snarare låg kring 63 %, och därav tillkom en sockertillsats under primärjäsningen.

Ölet jäste på väl, och fick 20 dagar i jäskärlet, innan det ställdes in i kylen för att klarna upp. Efter en vecka i kylen, tappades ölen över till en kastrull, och prima för att nå 2.7 kolsyreenheter tillsattes, och ölen sattes därefter på flaska


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar